deskundig | persoonlijk | helder

deskundig | persoonlijk | helder

Nieuwsberichten

Nieuws


Terug naar overzicht

06-04-2020

In kader coronavirus dekking autoverzekering opschorten?

Veel particulieren en ondernemers worden financieel zwaar getroffen door de maatregelen die in het kader van de bestrijding van het coronavirus worden genomen. Indien de auto nu langere tijd niet wordt gebruikt, kan overwogen worden de dekking van de autoverzekering op te schorten of de dekking te verlagen met als doel te besparen op de verzekeringspremie. Is dit verstandig? In dit artikel gaan we in op deze vraag.

Opschorten van de verzekeringsdekking
Indien u als ondernemer of particulier beschikt over een of meer auto’s dan kunnen deze als gevolg van de coronamaatregelen mogelijk langere tijd niet gebruikt worden. Indien deze auto’s zijn verzekerd dan zal deze verzekering gewoon doorlopen. U betaalt gedurende deze periode verzekeringspremie terwijl er niet met de auto gereden wordt.

Het is mogelijk om de wettelijke aansprakelijkheidsdekking “op te schorten”. Dit verzoek moet aan de verzekeringsmaatschappij worden gedaan waar de auto WA is verzekerd. Voorwaarde is dan wel dat het voertuig ook wordt opgeschort bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer én dat het voertuig niet langer op de openbare weg staat.

Verlaging van de dekking
Naast opschorting van de dekking is ook het verlagen van de dekking een mogelijkheid die overwogen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een auto die “allrisk” is verzekerd, terug te brengen naar een dekking van uitsluitend “wettelijke aansprakelijkheid”.

Bij deze optie moet wel een waarschuwing worden gemaakt. Want bij een dergelijke verlaging wordt dus niet meer de eventuele schade aan het betreffende voertuig vergoed die het gevolg is van bepaalde oorzaken. Bijvoorbeeld door een brand van de locatie waar het voertuig is gestald. Of omdat de auto gestolen wordt. Een andere mogelijkheid, en ook dat komt helaas vaak voor, moedwillige beschadiging van het voertuig door derden. In 2019 werd bij de politie maar liefst 34.340 maal aangifte gedaan van moedwillige beschadiging van auto’s.

Eisen financieringsmaatschappij
Indien het voertuig is gefinancierd, dan kan het zijn dat de financieringsmaatschappij eisen heeft gesteld aan de wijze waarop het voertuig verzekerd moet zijn en blijven. Ook dat moet dus bij een eventueel besluit om de dekking op te schorten of te verlagen worden onderzocht.

Advies
Het is voor ons als verzekeringsdeskundige in dit nieuwsitem niet mogelijk een voor iedereen passend advies te geven. Beschikt u over een of meer auto’s die langer tijd niet worden gebruikt, neem dan contact met ons op. Wij zullen dan samen met u bespreken of opschorting of verlaging van de dekking voor u een relevante optie is en wat hiervan dan de consequenties zijn.



Terug naar overzicht




E-mailen
Bellen
LinkedIn