deskundig | persoonlijk | helder

deskundig | persoonlijk | helder

Nieuwsberichten

Nieuws


Terug naar overzicht

15-03-2020

Coronavirus! Hoe zit dat met je verzekering?

Sinds de uitbraak van het Coronavirus in december 2019 zijn er wereldwijd maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook in Nederland nemen we maatregelen. Zo adviseert het RIVM mensen om zoveel mogelijk vanuit huis te werken en grote evenementen zijn tot en met 31 maart verboden. Door de risico’s rondom het Coronavirus zijn er in verschillende landen inreisbeperkingen voor mensen uit landen waar het Coronavirus is vastgesteld. Ook gaf het Ministerie van Buitenlandse Zaken al een negatief reisadvies af voor onder andere China, Iran en Italië. Vaak zorgt zo’n negatief reisadvies voor veel vragen. Wat kun je eigenlijk doen als je reisbestemming een negatief reisadvies krijgt? En wat als je ziek wordt?

Welke reisadviezen zijn er?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt samen met lokale autoriteiten, ambassades en inlichtingsdiensten naar de veiligheidsrisico’s in het buitenland. Zo gaat dit ook sinds de uitbraak van het Coronavirus. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de verschillende reisadviezen aan met de volgende kleuren:

Groen: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Geel: Let op, veiligheidsrisico’s
Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
Rood: Niet reizen

De term “negatief reisadvies” is vooral bedoeld om reizigers te waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s. Omdat in steeds meer landen het Coronavirus opduikt wijzigen de reisadviezen op dit moment vaker. Kijk daarom altijd voor vertrek naar het reisadvies voor je bestemming. Bij de kleuren oranje en rood spreken we van een negatief reisadvies.

Wil jij of je reisorganisatie je reis annuleren vanwege een negatief reisadvies door het Coronavirus? En ben je nog niet vertrokken? Dan kun je het beste contact opnemen met je reisorganisatie. Soms kun je je reis kosteloos omboeken naar een andere bestemming.

Annuleringsverzekering
Voor de annuleringsverzekering is een negatief reisadvies geen geldige annuleringsreden. Ook niet nu het negatief reisadvies komt door het Coronavirus. De annuleringsverzekering vergoedt alleen wanneer je je vakantie moet annuleren of vervroegd moet terugkeren vanwege onvoorziene omstandigheden die vermeld staan in de polisvoorwaarden. Bijvoorbeeld door het overlijden van een gezinslid of als je plotseling ernstig ziek wordt.

Reisverzekering
Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar dat gebied? Heb je hulp nodig door een reden waarom het negatief reisadvies geldt? Houd er dan rekening mee dat een reisverzekering dit niet vergoedt. Er is dan geen sprake van een onvoorziene situatie. Je gaat bijvoorbeeld naar een gebied waar een negatief reisadvies is vanwege het Coronavirus. En je wordt daar ziek of je wilt eerder terug naar huis.

Word je ziek tijdens je reis?
Dan is het altijd verstandig om je zorgverzekeraar om hulp te vragen. Kosten in het buitenland kunnen anders zijn dan in Nederland. Ook kan een verzekeraar vaak voor je bemiddelen. Je zorgverzekering heeft een eigen hulpdienst die je helpt in het buitenland.

Actuele informatie over het Coronavirus
Op dit moment nemen verschillende organisaties wereldwijd maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. In Nederland werken organisaties als de GGD, RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor samen. Wil jij op de hoogte blijven over de risico’s, reisadviezen en andere informatie over het Coronavirus? Bekijk dan deze pagina van het RIVM. Heb je vragen over het Coronavirus zelf? Bel dan via 0800-1315 het crisisnummer van het Ministerie van Volksgezondheid.



Terug naar overzicht




E-mailen
Bellen
LinkedIn