Nieuwsberichten
Nieuws
Terug naar overzicht
07-05-2020
Einde hypotheekrentestijging nog niet in zicht
Het einde van de hypotheekrentestijgingen is zo goed als zeker nog niet in zicht. Dit is zowel het geval bij leningen met een korte als die met een lange looptijd.
De aanhoudende onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente. Dit komt mede doordat banken een hogere rente vragen wanneer zij geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij in de huidige situatie lopen. Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week extra steunmaatregelen heeft afgekondigd, blijven de kredietrisico’s aanzienlijk. Hierdoor moeten banken die op de kapitaalmarkt willen lenen een hogere renteopslag betalen.
Rentepercentages stijgen licht
Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) steeg in het tweede kwartaal van 2020 licht: van 1,87% op 13 maart – de week toen de eerste maatregelen tegen het virus werden afgekondigd – naar 1,98% begin mei. Een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode tot 100% marktwaarde steeg het hardst van gemiddeld 1,97 naar 2,20%.
20 jaar vast wordt het meest gekozen
Een rentevaste periode van 20 jaar is de meest gekozen rente looptijd. Hoewel er nog sprake is van een relatief geringe stijging is de verwachting dat deze renteverhogingen nog wel even doorgaan. “De overheden en centrale banken hebben een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd om het vertrouwen te herstellen. Desondanks brengt de coronacrisis grote kredietrisico’s met zich mee. Met het oog op deze ontwikkelingen verwachten wij dat de hypotheekrente van zowel de kortlopende als langlopende rente licht blijft stijgen”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.
Impact crisis op rente klein
In de afgelopen weken was al sprake van een lichte stijging van de hypotheekrente. Als we de gemiddelde rentepercentages van medio maart vergelijken met de percentages van begin mei is slechts een geringe stijging van tussen 0,11 en 0,23% zichtbaar. Doordat de hypotheekrente zeer laag was vóórdat de pandemie uitbrak, is de impact van de crisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein. Maar als de crisis voortduurt kan dit veranderen.
Economische voorspellingen naar beneden bijgesteld
Lange tijd werd verwacht dat de rentetarieven dit jaar op hetzelfde niveau zouden blijven, of mogelijk zelfs nog iets konden dalen. De coronacrisis zorgt ervoor dat dit beeld ingrijpend is veranderd; economische voorspellingen worden daarom naar beneden bijgesteld. Zo zijn grote delen van de economie tot stilstand gekomen en dalen de binnenlandse bestedingen nu het consumentenvertrouwen sterk is gedaald. Ook op de financiële markten duurt de onzekerheid voort, doordat bedrijven hun winsten zien verdampen. Deze optelsom van ontwikkelingen zorgen voor een opwaartse druk op de hypotheekrente.
Bron: AM Signalen, 7 mei 2020
Terug naar overzicht